Zaai en oogst

Onlangs plantte Wilhelm II samen met wat kinderen bijvriendelijke lentebloeiers in de kasteeltuin. Opmerkelijke actie van Huis Doorn, want in werkelijkheid schepte hij er plezier in om bomen om te hakken. Om maar te zwijgen van… (Adformatie, januari 2019)

Huis Doorn, kort voor de winter van 2019. Na honderd jaar was de Duitse keizer even terug in zijn toevluchtsoord. Samen met kinderen plantte Wilhelm II bijvriendelijke lentebloeiers in de kasteeltuin. Opmerkelijk, want in werkelijkheid schepte hij er plezier in om bomen om te hakken. Om maar te zwijgen van zijn oorlogsmisdaden. Deze acteur maakte van hem een schertsfiguur, woelend in de grabbelton van zijn pootgoed, beneveld door goede herinneringen aan wat hij in de Eerste Wereldoorlog zaaide en oogstte.

Onlangs verscheen de Inspirerende Top 40, het jaarlijks onderzoek naar leiders met een purpose. Wie doet goed, krijgt er aandacht voor én weet het groot te maken? Winnaar: Tesla. Stijgers: Triodos en De Vegetarische Slager. Philips daalt hard, Friesland Campina is uit de lijst gevallen. Unilever en de onlangs vertrokken duurzaamheidsheld Paul Polman werden niet eens genoemd. Volgens de samenstellers van de lijst is het tijd dat elk bedrijf zich een purpose gaat aanmeten, anders dan aandeelhouderswaarde creëren of aanzien vergaren. Maar hoe kom je er als topman achter wat jouw waarom is? Het waarom zit in een donker deel van de hersenen, waar spraak niet kan komen. Begin dan ook niet aan evangelische TED-praatjes, zou ik zeggen. Geen Davos-platitudes, communiceer met daden.

Ik Wilhelm II plant voor elke van de vijftien miljoen doden die ik op mijn geweten heb een tulpenbol. Ik Paul Polman plant voor elke boom die is gekapt voor de palmolie in mijn pindakaas een nieuwe boom en daarna ga ik er een knuffelen en vraag ik haar vergiffenis voor mijn cynische gelobby voor het schrappen van de dividendbelasting, het bevorderen van ongelijkheid door het promoten van de blanke huid met mijn skinwhitener Fair & Lovely, het verstikken van oceanen met mijn plastic Dove-verpakkingen.