De Vegetarische Slager (2020)
In het voorjaar van 2018 werd ik naar de zonnige vergaderruimte van De Vegetarische Slager gebracht. Aan het uiteinde van een tafel zaten de twee oprichters, Jaap Korteweg en Niko Koffeman. Jaap had een lepel in zijn hand. Hij proefde nadenkend van een bordje licht gebakken Gehackt. ‘Hier zitten de heren van de strategie’, zei iemand achter me. Ik kwam erbij zitten en ik zei dat ik een boek wilde schrijven. ‘Leuk’, mompelde Jaap. ‘Doe maar een voorstel.’
Het idee voor dit boek komt van mijzelf. Ik vond dat dit wonderbaarlijke verhaal moest worden verteld. Het verhaal van een eenvoudige man met een niet zo eenvoudige droom: de grootste slager van de wereld worden – maar dan met vlees waar geen dier bij aan te pas komt. Een droom waar mensen nog altijd lacherig over doen, maar die werkelijkheid wordt. In de winkelschappen en aan de keukentafel zijn vleesvervangers lang stiefmoederlijk behandeld, maar met de komst van De Slager en het ‘nieuwe vlees’, zoals Jaap het liever noemt, wordt de categorie wel serieus genomen. Nu blijkt zelfs dat het de oplossing is voor het wereldvoedselprobleem én voor de klimaatcrisis. Maar misschien nog wezenlijker, in elk geval voor Jaap, is dat hiermee het einde in zicht komt van het leed van talloze dieren in de vleesindustrie.
Hoe belangrijk deze ontwikkelingen ook zijn – ik heb het verhaal klein gehouden, dichtbij Jaap en de mensen om hem heen. Ik neem de lezer mee op het avontuur van een groepje pioniers dat zich, gesterkt door de missie van Jaap, elke dag inzet voor een wereld zonder dierlijk vlees. Je leest alle ins en outs over de droom, de tactiek, de keukengeheimen, de weerstand, de tegenslagen, de strijd, de doorbraak. Ik vond uitgeverij Xander bereid om het boek te financieren, De Slager en latere eigenaar Unilever hebben mij niet betaald. Ik heb mijn werk kritisch en onafhankelijk kunnen doen.
Susan Smit bij 5 uur Live, 13 maart 2020
‘Jeroen Siebelink, daar kunnen we het wel aan overlaten. Die doet het net even anders. Hij schrijft het in romanvorm op. In scènes en met een losse pen. We worden meegenomen, wat hebben ze gevoeld en gedacht. Romanesk, alsof je erbij bent, dat maakt het luchtig en prettig om te lezen…’
https://www.rtl.nl/video/fe93de0e-613f-4936-a2f6-bae3d27b4395/
Vlees Plus, platform voor de vleesprofessional, 17 augustus 2020
‘Het boek leest erg prettig, meer als een roman dan als een bedrijfsgeschiedenis. De stijl van Siebelink draagt hier veel aan bij. Hij vertelt heel beeldend, bijna alsof hij het script van een speelfilm schrijft.’
https://www.vleesplus.nl/nieuws/de-vegetarische-slager-3
Reformatorisch Dagblad, 22 mei 2020
‘De toon van het verhaal is intiem. Knap hoe Siebelink dat het hele boek door volhoudt. Hij past stijlmiddelen toe van de romanschrijver.’
[…]
‘Leuk voor lezers die al vertrouwd zijn met het proces richting vleesloos of zelfs puur plantaardig consumeren, maar ook voor lezers die benieuwd zijn naar het levensverhaal van een opvallend persoon, en naar de stappen van een idee naar succes.’
De Gelderlander, 14 maart 2020
‘Zowel zijn debuutroman ‘Pels’ als zijn bedrijfsroman De Vegetarische Slager’ staan in het teken van de strijd tegen dierenleed. Jeroen noemt zichzelf een toetsenbordactivist. Diep in zijn hart was hij liever een echte dierenbevrijder.’
Adformatie, maart 2020
‘De Vegetarische Slager is geen merk, maar een spannend jongensboek. Strevende personages pakken een probleem op, geven zich over aan een plot en de wereld hangt aan hun lippen.’
Vegan Business, 4 maart 2020
‘We vroegen Siebelink hoe hij Kortewegs succes als vegan ondernemer verklaart. “Om te beginnen zijn natuurlijke leiderschap. Als akkerbouwer is hij geloofwaardig, met de laarzen in de klei. Hij is een rolmodel, legde als groot vleesliefhebber én jager een lange, moeizame weg af naar veganisme. Tegelijk is hij subtiel-activistisch: hij gaat de confrontatie met andersdenkenden niet uit de weg, maar moraliseert nooit, maakt geen verwijten. Hij is wat ze in de managementboekjes een ‘visionaire leider’ noemen. Hij vertelt zijn mensen alleen waar ze heen moeten, namelijk de Grootste Slager van de Wereld worden, en meet daar alles aan af. Maar hij zegt meestal niet hoe ze daar moeten komen, geeft ze veel vrijheid. Hij is dan ook niet wat ze noemen een ‘coachende leider’, geen ‘people manager’, hij leidt graag op afstand.”’
https://www.veganbusiness.nl/post/tot-aan-de-overname-van-unilever-stond-nauwelijks-iets-op-papier
Hebban, Koos Timmermans, 22 maart 2020
‘Met dit vol empathie vormgegeven non-fictieboek gegarneerd met de kwaliteiten van een illustere roman, weet Jeroen Siebelink zijn afkomst als schrijver, andermaal te onthullen.’
https://www.hebban.nl/recensie/koos-timmermans-over-de-vegetarische-slager
Lees Magazine, bol.com, 10 maart 2020
Wanneer is de droom ontstaan om de grootste vegetarische slager ter wereld te worden? ‘Vlak na de uitbraak van varkenspest in 1998 wordt hij gebeld met de vraag of hij twintigduizend dode varkens in zijn leegstaande koelcellen wil opslaan. Hij kan er een ton mee verdienen, maar hij weigert. Dit is het moment waarop hij besluit dat hij een einde wil maken aan de bio-industrie. In gesprek met vrienden en familieleden ontstaat overigens een wat completer beeld van zijn drijfveren. Zo hoorde ik van zijn oudste zus Nella dat Jaap drie honden heeft gehad in z’n leven. Die honden zijn allemaal op een nare manier om het leven komen, iets waar Jaap zich verschrikkelijk schuldig over voelt. Hij lijkt te redeneren dat als we niet eens over de veiligheid van een hond kunnen waken, we onmogelijk kunnen zorgen voor een stal volgepropt met varkens. Daar bleek voor hem al dat we een hele problematische verhouding hebben met dieren.’
https://lees.bol.com/nl/article/interview-non-fictie-jeroen-siebelink-de-vegetarische-slager
AD, 5 maart 2020
‘Een uitgebreide kijk in de keuken van de bekendste vleesloze slager. Vijf sleutelmomenten uit het boek op een rij.’
