Auteur boeken

2020. De Vegetarische Slager (Xander Uitgevers)

2019. Pels (roman, Xander Uitgevers)

2018. De oversteek (non-fictie roman, Thomas Rap)

2018. Vaders & zonen (Xander Uitgevers)

2018. Het Wereldschokkende en Onweerstaanbaar Lekkere Verhaal van Tony’s Chocolonely (Thomas Rap)

2017. Beleggen met Voorkennis. Het Geheim van de OK-Score (Haystack)

2016. De Lange, Het verhaal van Dick Nanninga (Thomas Rap)

2015. Allemaal Uitblinkers, Meisjes & Voetbal (KNVB)

2014. De Wolf, John. Biografie (Nieuw Amsterdam)

2013. Voetbalgenen, Vaders en Zonen van Oranje (Nieuw Amsterdam)

2010-2012. Allemaal Uitblinkers, een KNVB-serie voetbalhandboeken voor amateurtrainers en coaches van mini-pupillen, F-, E- en D-pupillen (KNVB)

2008. De Voetbalbelofte, Achter de Schermen van de Jeugdopleiding (Totemboek/Tipi)

Freelance journalist

Ik schrijf inspirerende en informatieve boeken en artikelen over bedrijfsleven, maatschappij, cultuur, lifestyle en sport voor vaktijdschriften, publiekstijdschriften en kranten:

Adformatie

CFO
Communicatie Magazine
Controllers Magazine
Credits
DIF
Digitaal Bestuur
Elan
Esquire
Financieele Dagblad, Het
Groene Amsterdammer, De
Hollands Diep
Intermediair
JM Ouders
Lucide
Management Control & Accounting
Management Consulting
Management Scope
Man of all Seasons
Medisch Vandaag
Miljonair
NRC Opinie
NRC Focus
PAPA
Parool, het
Playboy
Quote
Quote Pro
Readers Digest
Safe
Society Quarterly
Sprout
Tijdschrift voor Marketing
Trouw
VARA TV Magazine
Voetbaltrainer, De
Volkskrant, De
Vrij Nederland
Zoete

1998 – 2001
Redacteur NeXT! (Elsevier Amsterdam)
Een maandblad over vernieuwing en verandering in het zakenleven. NeXT! ontstond bij het einde van FEM, de opsplitsing in weekblad FEM Business en maandblad NeXT!. Voor NeXT! schreef ik totdat Elsevier er de stekker uittrok. Het freelancen begon.

1994 – 1998
Financieel redacteur (Kluwer Deventer)
In mijn eerste baan ontwikkelde ik nieuwsbrief Financieel Actueel en schreef ik deze maandelijks vol met eigen artikelen. Ik ontwikkelde het financiële vaktijdschrift Management Control & Accounting en redigeerde en acquireerde voor managementboeken als Risico en Rendement, Handboek Financieel Management en Checklisten Financieel Management.

1987 – 1993
Studie Erasmus Universiteit Rotterdam
Ik behaalde mijn doctoraalexamen Bedrijfseconomie, variant Commerciële Beleidsvorming. Ook rondde ik het propedeuse Kunst- en Cultuurwetenschappen af.

KORTADEMIG DRAVERTJE

JEROEN SCHRIJFT SOMS OVER VOETBAL, MAAR NOG LIEVER VOETBALT HIJ ZELF. HIJ SPEELDE BIJ CLUBS UIT ALLE WINDSTREKEN. VAN ZIJN ZEVENDE TOT ZIJN VEERTIENDE WAS HIJ BIJ BLAUW GEEL ’55 IN EDE EEN GEDREVEN, WISSELVALLIGE SPELER. FLEGMATIEK, ZOALS DAT IN VOETBALTERMEN HEET. IN ALLES WEL EEN BEETJE GOED, IN NIETS UITMUNTEND EN BIJGEVOLG: EEN HARDE WERKER. COACHES SCHOVEN HEM VAN LINKS NAAR RECHTS DOOR DE LINIES, ZODAT HIJ NOOIT ERGENS OP DAT ONAFZIENBARE VELD AARDDE. MAAR WAAR HIJ OOK STOND, DE DRANG NAAR VOREN WAS ONWEERSTAANBAAR. BIJ HET KLEINSTE KANSJE MOEST HIJ ‘MEE’ ZIJN. VOOR EEN ASTMA-PATIËNTJE MAAKTE HIJ VEEL METERS, EN ZO PIKTE HIJ ZIJN DOELPUNTJES MEE. HIJ SMEET MET ZIJN KRACHTEN. SOMS WAS DE LUCHT IN ZIJN LIJF OP, EN LIET HIJ TOT WOEDE VAN DE COACH ZIJN MANNETJE LOPEN. KOM JIJ ER MAAR UIT, JEROENTJE.

extra-knop-bij-voetbalstukje-jeroen-siebelink

MET DE C1 WERD HIJ IN 1982 KAMPIOEN, MAAR IN DE ONVEILIGE OMGEVING VAN DE B-JUNIOREN SLOEG DE SLUIMERENDE ONZEKERHEID DEFINITIEF TOE. ZE DEELDEN HEM IN BIJ DE B2 – NIET DE B1. TE JONG? OF GEWOON NIET GOED GENOEG? DAN MAAR HELEMAAL NIKS! IN EEN VLAAG PUBERALE RADICALITEIT STOPTE JEROEN MET VOETBAL. WAAROM?

GEEN MENTALITEIT? OF HAD HET OOK TE MAKEN MET DE FILM ‘MAN EN VROUW IN OKTOBERLICHT OP HET VOETBALVELD’? DIE WERD  OPGENOMEN OP DE VELDEN VAN BLAUW-GEEL. HET SCENARIO WAS GEBASEERD OP EEN KORT VERHAAL VAN ZIJN VADER. DAARIN WORDT EEN ZWAAR ASTMATISCHE E1-SPELER HIJGEND HET VELD AFGEDRAGEN. BLAUWE KRINGEN ONDER ZIJN OGEN, KRIJTWIT GEZICHT. DE COACH NEEMT DE JONGEN DE AANVOERDERSBAND AF. ZIJN MOEDER, DIE LANGS DE LIJN STAAT TE FLIRTEN MET DE VADER VAN EEN ANDERE SPELER, ZIET NIET DAT HIJ VLAK DAARVOOR BIJNA SCOORDE NA EEN LANGE RUSH OVER HET VELD. ZE ERGERT ZICH SNEL AAN HET ZIEKELIJKE JOCH. ZIJN VADER ZIT OP DAT MOMENT THUIS, OP ZIJN STUDEERKAMER. HIJ KOMT NOOIT KIJKEN.

FICTIE, GELUKKIG. TOEN DE FILMPLOEG ZICH AANDIENDE IN EDE, DACHT JEROEN (14) ZONDER MEER VOOR DE DROEVIGE ROL VAN HET KORTADEMIGE DRAVERTJE IN AANMERKING TE KOMEN. HIJ HAD TOCH MODEL GESTAAN! HELAAS, HET ZOONTJE VAN DE REGISSEUR GING VOOR. MOCHT JEROEN’S EIGEN B2 DAN TENMINSTE FIGUREREN IN DE VOETBALSCÈNES? NEE, BESLOOT HET BESTUUR VAN BLAUW-GEEL, DAT DOET DE B1 NATUURLIJK. ACH WAT, DACHT JEROEN. STRAKS WORDT DE FILM OP TV VERTOOND EN DAN KAN IEDEREEN ZIEN HOE JEROENTJE, ONDANKS ZIJN ERNSTIGE ZIEKTE, DIE FANTASTISCHE LOOPACTIE MAAKT. DE REGISSEUR DACHT DAAR ANDERS OVER. HIJ LIET DE TEGENSTANDER ZIJN ZOONTJE KEIHARD TACKELEN. DAARNA MIST HET VENTJE, TOTAAL BUITEN ADEM IN EEN WOLK ZANDSTOF, OOK NOG EENS DE STRAFSCHOP.

NA DOLENDE JAREN BIJ EEN HOCKEYCLUB – LEUKERE MEISJES ÉN JONGENS DAN BIJ VOETBAL – HERVOND HIJ IN ZIJN STUDENTENTIJD ZIJN LIEFDE. MET VRIENDEN VORMDE HIJ VOC 13, DAT GLORIEUS KAMPIOEN WERD IN DE VIERDE KLASSE. IN DE BESLISSENDE WEDSTRIJD TEGEN SV OMMOORD 9 GAF JEROEN (24) EEN ASSIST EN SCOORDE DAARNA ZELF DE 2-0. ZIJN VADER KWAM DAT SEIZOEN VAAK KIJKEN. HIJ SPEELDE NOG TIEN JAAR BIJ WV-HEDW IN AMSTERDAM EN WERD OOK DAAR EENMAAL KAMPIOEN. NA AANHOUDENDE BLESSURES AAN ZIJN ACHILLESPEZEN EN HAMSTRINGS DOET HIJ NU AAN YOGA, MAAR HIJ HOOPT NOG STEEDS TERUG TE KEREN NAAR DE VELDEN.

76 – 83 BLAUW GEEL ’55 EDE E5, E1, D6, D1, C2, C1, B2
89 – 94 VOC ROTTERDAM
95 – 97 SML ARNHEM
2001 – 2011 WV-HEDW AMSTERDAM