De vader die geen nee kon zeggen

Voor Esquire vroeg Jeroen jarenlang aan bekende mannen: waarom ben je de vader die je bent? Het leidde tot een bundel (Vaders & Zonen) en tot een roman (Pels) waarin hij in feite over zijn eigen vader schreef. Maar toen vroeg hij het aan zichzelf: waarom ben ik de vader die ik ben? Dit is zijn antwoord.

‘Het allereerste waar een beetje vader bij het ontwaken aan denkt? Aan zijn meest dierbaren toch? Dit beetje vader niet. Voordat ik aan mijn zonen, mijn vrouw en mijn hondje denk, zijn mijn gedachten bij koeien, varkens en kippen. Bij de miljoenen dieren die vandaag weer in vrachtwagens worden gepropt en worden afgevoerd naar het slachthuis. Kan ik niks aan doen. Ze stommelen, trippelen en fladderen alweer door mijn hoofd, ze herinneren me eraan dat vandaag meer welzijn op het spel staat dan alleen dat van mijn gezin…’

(Esquire, mei-juni 2020)

Bekijk PDF