Hoe doe ik, in naam van het goede, het slechte?

Ook klimaatactivisten hebben recht op egoïsme. We komen toch al op voor de planeet? Daar vallen dieren ook onder. Maar we doen het voor onze kinderen. Onze eigen soort. Of doen we het ook voor een andere soort? Lukt het ons om, als het gaat om onze zorgen om wat kwetsbaar is, écht voorbij ons eigen belang te kijken?

(Toespraak geschreven ter gelegenheid van de supportdemo van de A12-blokkade, september 2023.)

Read more

Het dier niet op, maar aan tafel

Na het mislukte landbouwakkoord moddert de politiek verder over duurzame landbouw, terwijl één partij nog altijd niet mag meepraten: het landbouwdier zelf. Het wérkelijk wegdenken van het dier uit onze voedselvoorziening is de enige, echte weg uit de problematiek. (Opiniestuk, Dagblad van het Noorden)

Read more

Zombieland

Op het Museumplein in Amsterdam, aan de vooravond van de Provinciale Verkiezingen op 15 maart 2023, bij de afsluiting van de campagne van de Partij voor de Dieren, hield ik op verzoek van de partij een speech. 

Read more

Boek Jeroen voor een lezing

Ik houd me bezig met de voorhoede: Tony’s Chocolonely, De Vegetarische Slager en de Partij voor de Dieren. In mijn boeken ga ik op zoek naar hun geheimen. Hoe neem je het op tegen een machtig systeem dat weerloze mensen en dieren uitbuit? Laat je inspireren door de koplopers en boek me voor een lezing …

Read more

Het Nederland van 2041

Hoe leven we in 2041? Aan de hand van uiteenlopende experts schets ik het Nederland van Straks. Hoe rijk zijn we dan? Hoe wonen we? Hoe werken we? Hoe consumeren we? Hoe sociaal zijn we nog? En hoe besteden we onze vrije tijd? (Geschreven in opdracht van APG Newsroom)

Read more

Helden in een veewagen

Tegenop gezien, toch gegaan, nog stil van. Een wake van de Save Movement bij dieren in de wachtrij voor de slacht. Water en wat liefde geven aan enkele van de dagelijks 45.000 varkens die in Nederland worden gedood.

Read more

De biografie van De Partij voor de Dieren

In Vasthouden aan jouw idealen, De opkomst van de Partij voor de Dieren, vertel ik samen met oprichter en voormalig partijleider Marianne Thieme het wonderbaarlijke verhaal van de eerste politieke partij ter wereld die opkomt voor niet-menselijke wezens. Een bijzondere beweging, die aan hen die geen stem hebben een stem geeft. Die rechten toekent aan alles wat anders machteloos staat tegenover de onderwerpingsdrang van de mens. De partij is al niet meer weg te denken uit het politieke landschap en heeft in tientallen andere landen en in Brussel navolging gekregen.

Read more

Niet zomaar een dagje Dolfinarium

Na een gevangenisstraf van vijftien maanden is hij terug. Eén week nadat Peter – The Vegan Streaker – Janssen, exponent van de Nederlandse radicale dierenrechtenbeweging, zijn enkelband inleverde, sprong hij zaterdag jl. uit protest met twee andere activisten in het bassin van Dolfinarium Harderwijk. Ik stond erbij en keek ernaar.

Read more

De schone schijn van een slachtfabriek

De clusteruitbraak van coronabesmettingen bij slachtfabriek Vion in Boxtel is het zoveelste bewijs dat slacht geen toekomst heeft. Wat gaat er mis in het proces van ellende van mens en dier? ‘De slacht is zo’n vreselijk mooi proces.’

(Opiniestuk in Het Brabants Dagblad, maart 2021)

Read more

Vredesdienst voor Dieren Kerst 2020

Dit was het Jaar van de Nerts. Dat diertje met een vacht witter en zachter dan vers gevallen sneeuw. Ook verkrijgbaar in zwart, bruin of zilverblauw. Dit was het jaar waarin de nerts ineens geen kleur meer hoefde te bekennen. Dit was het jaar waarin wij kleur moesten bekennen aan de nerts. (Toespraak bij de Vredesdienst voor Dieren, Nassaukerk, kerst 2020)

Read more

Als nertsen het doen

Op de Hofplaats in Den Haag eisten Bont voor Dieren en Animal Rights de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen. Theun, de zoon van een nertsenfokker en de hoofdpersoon uit Pels, was er ook bij. Hij vertelde niet over de dood van nertsen, maar iets over het leven.

Read more

Het keiharde antwoord op Kojak

Vannacht droomde ik over minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus. Ik zat aan een tafeltje op een terras aan Het Plein. Ineens schoof hij aan. Ferdinand B.J. Grapperhaus. Zomaar, op minder dan een halve meter afstand. De J. Edgar Hoover van de heksenjacht op dierenrechtenactivisten.

Read more

De vader die geen nee kon zeggen

Het allereerste waar een vader bij het ontwaken aan denkt: niet zijn geliefde gezinsleden, maar de miljoenen dieren die vandaag weer in vrachtwagens worden gepropt en worden afgevoerd. Kan hij niks aan doen. Ze stommelen, trippelen en fladderen alweer door zijn hoofd. (Esquire, mei-juni 2020).

Read more

De zinloze jacht op het muskusdier

‘Dus als ik het goed begrijp, importeren we eerst een dier, laten het dier dan los in de natuur, waarna we hem voor heel veel geld gaan proberen uit te roeien.’ Mijn toespraak op 28 februari 2020 in Amersfoort, bij de demonstratie van Animal Rights en Fauna4Life tegen het massaal verdrinken van muskusdieren, een zinloze, kostbare wreedheid.

Read more

Adformatie: Eyes wide shut

Kunnen beelden iets veranderen? Ook beelden die je niet durft te bekijken? Laatst bezocht ik een lezing van Animal Rights over undercoveroperaties in de Nederlandse bio-industrie. De beelden die ik daar zag… (Adformatie, maart 2019)

Read more

Zaai en oogst

Samen met kinderen plantte Wilhelm II bijvriendelijke lentebloeiers in de kasteeltuin. Opmerkelijk, want in werkelijkheid schepte hij er plezier in om bomen om te hakken. Om maar te zwijgen van… (Adformatie, januari 2019)

Read more

Plastic aan je voeten

‘Met haar bij elkaar gejutte installaties van zongebleekte tasjes, rietjes en teenslippers vraagt fotografe Thirza Schaap aandacht voor het feit dat er binnenkort meer plastic in zee rondzwemt dan vis. Maar in haar werk duikt soms ook een verpakking van een miljardenmerk op…’ Adformatie, april 2018.

Read more

Nico Scheepmaker Beker & DWDD

Mijn boek De Lange is genomineerd voor de vakprijs van de Nico Scheepmaker Beker 2016. Op 1 mei jl. was bij DWDD de prijsuitreiking. De jury: ‘Dick Nanninga is de man van de befaamde kopgoal in de finale van het WK voetbal van 1978 tussen Nederland en Argentinië. Jeroen Siebelink schrijft een indringend portret van het doorleefde verhaal van deze cultheld, waarbij hij voor een bijzondere opzet heeft gekozen. Het boek begint bij zijn uitvaart en eindigt bij zijn geboortegrond in de Veenkoloniën, van het dramatische einde tot en met de eenvoudige komaf van de voetballers. Siebelink is erin geslaagd om zonder opsmuk een bijzonder levensverhaal op te tekenen.’

Read more