mrt

De zinloze jacht op het muskusdier

‘Dus als ik het goed begrijp, importeren we eerst een dier, laten het dier dan los in de natuur, waarna we hem voor heel veel geld gaan proberen uit te roeien.’ Mijn toespraak op 28 februari 2020 in Amersfoort, bij de demonstratie van Animal Rights en Fauna4Life tegen het massaal verdrinken van muskusdieren, een zinloze, kostbare wreedheid.

Read more
mrt

Adformatie: Eyes wide shut

Kunnen beelden iets veranderen? Ook beelden die je niet durft te bekijken? Laatst bezocht ik een lezing van Animal Rights over undercoveroperaties in de Nederlandse bio-industrie. De beelden die ik daar zag… (Adformatie, maart 2019)

Read more
mrt

Zaai en oogst

Samen met kinderen plantte Wilhelm II bijvriendelijke lentebloeiers in de kasteeltuin. Opmerkelijk, want in werkelijkheid schepte hij er plezier in om bomen om te hakken. Om maar te zwijgen van… (Adformatie, januari 2019)

Read more
okt

Man mist hond

In Oude Pekela staat het kunstwerk ‘Man met hondenkar’. Vorig jaar werd door onbekenden hond van baasje gescheiden en meegenomen. Niemand wist waarom. Adformatie, juli 2018

Read more
apr

Plastic aan je voeten

‘Met haar bij elkaar gejutte installaties van zongebleekte tasjes, rietjes en teenslippers vraagt fotografe Thirza Schaap aandacht voor het feit dat er binnenkort meer plastic in zee rondzwemt dan vis. Maar in haar werk duikt soms ook een verpakking van een miljardenmerk op…’ Adformatie, april 2018.

Read more
dec

Eet een veganist, red een boer

‘Wij vleesboeren lijden óók pijn, is de boodschap. De burger kotst ons wel uit, maar dat komt door de veganist. Die beweert dat onze ‘pijn’ niet in de verste verte voelt als de pijn die onze dieren zouden voelen. Dit maakt ons zo woedend, dat we de veganist wel rauw lusten. Eet een veganist en red een boer.’ Communicatie Magazine, november 2017.

Read more
jul

Dieren eten

Faces of Death uit de dierenholocaust. Ik deel ze op Facebook, ik denk om steun te zoeken of zo. Vervolgens delen vijf van mijn 220 vrienden ze in hun bubbel, de rest kan het niet aanzien of ontvriendt me. Ben ik radicaal dat ik van mezelf naar die beelden moet kijken? Communicatie Magazine, juli 2017.

Read more
jun

Stil bij de grootste varkensslachterij van West-Europa

VION, een slachterij in Boxtel, probeert met behulp van een filmpje over het slachtproces transparanter te zijn over wat er allemaal achter de fabrieksmuren gebeurt. Maar Varkens in Nood wees er fijntjes op dat dit filmpje ons als kijkers toch nog misleidt. Want het meest nare deel, de CO2-verdoving, waarbij varkens in een kooi worden gedreven en twee lange minuten vol stress en doodsangst worden bedwelmd in een donkere put met koolzuurgas, werd niet getoond. Ik had er een gesprek over met de directeur communicatie van VION. (Communicatie Magazine, juni 2017)

Read more
mei

Een poging tot een goed gesprek met Shell

Shell gaat volgens critici niet snel genoeg in de hoognodige stap naar duurzame energie, en reageert ook in andere issues vaak traag. Een gesprek met Saskia Kapinga, die als taak heeft de globale communicatiestrategie van Shell te vertalen naar landen als Nederland. ‘Kan onze communicatie beter? Het kan altijd beter.’ (Communicatie Magazine, mei 2017)

Read more
mei

Nico Scheepmaker Beker & DWDD

Mijn boek De Lange is genomineerd voor de vakprijs van de Nico Scheepmaker Beker 2016. Op 1 mei jl. was bij DWDD de prijsuitreiking. De jury: ‘Dick Nanninga is de man van de befaamde kopgoal in de finale van het WK voetbal van 1978 tussen Nederland en Argentinië. Jeroen Siebelink schrijft een indringend portret van het doorleefde verhaal van deze cultheld, waarbij hij voor een bijzondere opzet heeft gekozen. Het boek begint bij zijn uitvaart en eindigt bij zijn geboortegrond in de Veenkoloniën, van het dramatische einde tot en met de eenvoudige komaf van de voetballers. Siebelink is erin geslaagd om zonder opsmuk een bijzonder levensverhaal op te tekenen.’

Read more
apr

Meer vrouwen, beter voetbal

In het voetbal zijn vrouwelijke woordvoerders dun gezaaid. Drie ex-persvoorlichters over een conservatieve wereld, die ondanks de mooie beloftes van vernieuwing en transparantie nog steeds wordt bepaald door macho’s, kortzichtigheid en geslotenheid (uit: Communicatie, april 2017)

Read more
jan

Terug van Weggeweest: Milli Vanilli

In het nachtleven van München loopt de Fransman Fab Morvan (18) een knappe jongen tegen het lijf. Rob Pilatus is alleen. Hij voelt zich bedreigd door de Parijsenaar. Meisjes die hij date, gingen eerder met hem uit. Ze zitten op elkaars radar. Ze wisselen geen woord.

Read more
jan

Reconstructie: 25 jaar esquire

Als edel te worden beschouwd, en waarlijk de titel Esquire verdienen en ‘Esq.’ achter je naam mogen schrijven, zoals slechts enkele gentlemen in Engeland dat vroeger mochten, betekent dat je niet alleen je leven rijk weet in te richten, maar bovendien het brengen van offers vanzelfsprekend vindt.

Read more